O herbacie

 

 

Chińczycy od wczesnego średniowiecza nauczyli się przechowywać herbatę taki sposób, żeby podobnie jak wino nabierała ona przez lata subtelnego aromatu i szczególnej mocy. Herbata przewożona do Rosji z Chin przez Mongolię na wielbłądach lub koniach docierała do konsumenta niekiedy po upływie roku od chwili jej wyprodukowania. Herbata ta nie tylko nie stawała się z tego powodu gorsza, ale nawet zyskiwała tak wysoka jakość, że była ceniona na rynku światowym znacznie wyżej od herbaty dostarczanej do Europy droga morska. „ Karawanową herbatę „transportowano w drewnianych skrzyniach wykonanych ze specjalnego dobrze wysuszonego i pozbawionego zapachu drewna (drewno ablicji), wyłożonych od wewnątrz arkuszami cynowymi, od zewnątrz pokrytych szczelnie żywicą wodoodporną. Skrzynki oklejano dodatkowo woskowym papierem, umieszczano w bambusowej plecionce, następnie obszywano skórami – sierścią na zewnątrz – a miejsca szwów pokrywano podwójnie. Tak zapakowana herbata wędrowała w niekorzystnych warunkach nawet 18 miesięcy bez żadnego uszczerbku na jakości.

 

Herbata bez tajemnic – Anna Łupińska


Koszyk  

Brak produktów

Dostawa 0,00 zł
Suma 0,00 zł

Koszyk Realizuj zamówienie

Prowansalski Styl

Promocje

Wszystkie promocje