Nie ma nic lepszego niż ciepły, łagodny klimat, cudne widoki, uspokajający odgłos cykad, zapach pól pełnych lawendy, zdrowa i wykwintna kuchnia pełna ziół oraz – co najważniejsze – bardzo przyjazne wina. 


Provence (prowansalski) nazwa pochodzi od francuskiego wina produkowanego w regionie Prowansji , w południowej Francji . Rzymianie nazywali ten obszar Nostra Provincia ("nasze województwo"), skąd pochodzi jego nazwa.

Wino produkowano w tym regionie przez okres co najmniej 2600 lat, odkąd starożytni Grecy założyli miasto Marsylia w 600 r pne. W całej historii regionu, uprawy winorośli i produkcja wina była pod wpływem oddziaływania kultur, które przebywały w Prowansji, do których należeli starożytni Grekowie, Rzymianie, Gallowie i Katalończycy.

 

Prowansja jest to region rozpościerający się od Camarque, przez Lazurowe Wybrzeże aż do Nicei, słynie z dobrych win zarówno białych jak i czerwonych. Jednak specjalnością tego miejsca są wina różowe.
Coraz większą popularność cieszą się szczepy Cabernet Sauvignon, Syrah i Mourverde. Miejscowi winiarze ciągle doskonalą techniki uprawy winorośli i wyrobu wina. Znawcy wina przyrównują ich smak do tego z rejonu Bordeaux. Jednak mniej zróżnicowany klimat powoduje, że wina z różnych roczników nie różnią się znacznie od siebie (tak jak to bywa w przypadku win z Bordeaux).
W klasie AC (Appellation Contrôlée) wyróżnia się:
Côtes de Provence, Coteaux d’Aix-en-Provence, Bandol, Bellet, Cassis, Palette.

 

beczki z winem


Côtes de Provence
Młode AC powstałe zaledwie w 1977 roku. Wina w prowansalskim stylu, w których można wyczuć maliny, truskawki, wiśnie i czarne porzeczki. Te, które dojrzewają w beczce mają lekki posmak śliwek i wanilii i mogą przetrwać kilka lat.

 

cotes de provence la gerade rose
Coteaux d’Aix-en-Provence
Tutaj w Domaine de Trévallon produkowane jest jedno z najciekawszych win ostatniej dekady − mieszanka Cabernet Sauvignon i Syrah. Wino to ma głęboki, soczysty, śliwkowy , delikatny smak, jest dobrze zbudowane i jak na wina prowansalskie może długo leżakować.


Bandol
Najlepsze AC win czerwonych w Prowansji, bardziej chyba znane jest z plaż dla nudystów i festiwali artystycznych. Dojrzewające przez ponad półtora roku w dębowych beczkach. Wino wytwarza się z tradycyjnych tu gron Mourvedre, Grenache, Syrah, i innych. Ma zapach prowansalskich ziół. Dojrzewa od 5 do 10 lat.


Bellet
AC leży w pobliżu Nicei, stąd większość tych win spożywają na miejscu turyści na Riwierze. Wino o wiśniowym posmaku, czasem z nutą wanilii. Cała apelacja znajduje się na powierzchni 50 hektarów winnic położonych na idealnie nasłonecznionym zboczu w okolicy Nicei na wysokości 200-300 metrów. Klimat, gatunek gleby, jak i uformowanie gruntu w specjalne tarasy z kamieni zwane Restanques tworzą doskonałe warunki do uprawy winorośli.

bellet


Palette
Miniaturowa 15 hektarowa apelacja. Wina tu wytwarzane leżakują przez 3 lata w orzechowych beczkach, dając lekkie, średniej gęstości trunki.

palette

 

Cassis

Najlepsze jest białe wino z tego AC, świeże, o owocowym aromacie. Produkuje się je z winogron Ugni Blanc, Clairette i Marsanne. Cassis jest także najpiękniejszym, obok St-Tropez, kąpieliskiem Lazurowego Wybrzeża. Tutejsze wina doskonale smakują z aromatycznymi potrawami, przyprawionymi prowansalskimi ziołami, z kozim serem lub kurczakiem z czosnkiem. Winnice Cassis przed filokserą obejmowały obszar około 500 hektarów. Dziś obszar Cassis , od 1936 roku AOC Cassis, ma powierzchnię zaledwie 175 hektarów. Miasto i winnice położone są około 20 kilometrów na wschód od Marsylii. Win białych produkuje się tu około 70%, różowych około23% i około 7% win czerwonych.

 cassis


Koszyk  

Brak produktów

Dostawa 0,00 zł
Suma 0,00 zł

Koszyk Realizuj zamówienie

Prowansalski Styl

Promocje

Wszystkie promocje